ГОЛОВНА arrow НОВИНИ  
26.04.2024
МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД ПАЛІННЯ Надрукувати
vp.pngvp1.jpgvp2.jpgЦей День – прекрасна можливість для тих, хто палить, дізнатися – чому і наскільки просто залишити це. Те, що курець тягнеться за наступною цигаркою – є комплекс специфічних процесів, які відбуваються в організмі людини, яка палить. Нікотин – алкалоїд пиридинового ряду. Він діє як слабке знеболювальне всього 18 хвилин після викуреної сигарети. Потім курець починає більш яскраво відчувати той процес, коли організм очищується від чадного, вуглекислого газу та інших непотрібних йому з’єднань, виводячи їх за рахунок внутрішнього механізму обміну речовин. Всього з димом через легені в нього потрапляє близько 500 з’єднань, включаючи азот, аміак, смоли, солі важких металів, залишкові речовини, що виникли при згорянні, а час виведення надлишків залежить від ступеня їх проникнення в організм і займає період від кількох годин до кількох днів.
Студенти медичного коледжу володіють цією інформацією, отримуючи її і на заняттях, і під час поза аудиторних заходів. Так, 02 грудня викладач  Ткачук Світлана Володимирівна на базі академічної групи 4ф  провела  конференцію на тему « Кинь палити сьогодні», метою якої було ознайомити студентів з наслідками куріння, звернувши особливу увагу  на питання раку легенів як наслідку куріння.
 
1 грудня – день боротьби зі СНІДом Надрукувати
snid.jpgsnid1.jpgsnid2.jpg
Девіз дня боротьби зі СНІДом-2021: «Покінчити з нерівністю. Ліквідувати СНІД», передбачає: ніхто не повинен залишитися без уваги, враховуючи поглиблення дисбалансу в плані доступу до основних послуг з ВІЛ. 
ВООЗ озвучила основні тези проблеми ВІЛ/СНІДУ -2021:
ВІЛ залишається однією з основних проблем глобальної суспільної охорони здоров’я: на сьогодні цей вірус забрав 36,3 млн людських життів. 
Не існує методів, щоб вилікувати ВІЛ/СНІД. Однак, дякуючи розширенню доступу до ефективних засобів профілактики, діагностики та лікування ВІЛ і опортуністичних інфекцій, а також догляду за пацієнтами, ВІЛ-інфекція перейшла в категорію хронічних захворювань, які піддаються терапії, а ВІЛ-інфіковані люди можуть прожити довге і здорове життя. 
Станом на кінець 2020 року в світі нараховувалось  37,7 млн людей, які живуть з ВІЛ, більше ніж 2/3 (25,4 млн ) з них проживали в Африканському регіоні.  
snid3.jpg
У 2020 році від причин пов’язаних з ВІЛ-інфекцією померло 680 000 людей і ще 1,5 млн людей  заразились на ВІЛ.
Для досягнення нових цільових показників  «95–95–95» до 2030 року, запропонованих  ЮНЕЙДС, необхідно подвоїти зусилля,  враховуючи перебої в наданні допомоги при ВІЛ, спричинені пандемією COVID-19  і сповільненням темпів боротьби з ВІЛ.
У коледжі  традиційно активно проводиться освітня робота з питань ВІЛ/СНІДУ. І цього дня студенти-старшокурсники Парасунько Юлія, Матуш Юлія, Кучерук Каріна, Куйбіда Юлія,  Севастьянова Аліна, Гнатик Аліна, Мураховська Ірина, провели зустрічі з групами перших курсів, де показали презентації, відео, провели дискусії з питань профілактики ВІЛ/СНІДу. Основні завдання, які вони ставили перед собою  – довести, що ризикована поведінка – основна причина зараження ВІЛ і що тестування на ВІЛ допоможе виявити хворобу на ранніх стадіях і не допустити розвитку СНІДу.  А також студенти 3 курсу Чернявська Мирослава, Олексюк Марія, Кушнір Неля провели тематичну санітарно-просвітницьку роботу з учнями 9 класу Могилів-Подільської гімназії № 5.
Студенти активно обговорювали проблему в форматі «рівний –рівному» і дійшли висновку – лише знання і власна обережність можуть запобігти ВІЛ/СНІДу.

 
До Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків Надрукувати
ant.jpgant1.jpg
Щороку у другій декаді листопада проводиться Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків, мета якого інформувати суспільство про одну із найбільш серйозних загроз для здоров’я людей у всьому світі –антибіотикорезистентність.
Сьогодні стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) збільшилась  до загрозливого рівня у всіх країнах світу. Багато поширених  інфекцій не піддаються лікуванню антибіотиками «останньої надії». Навіть у випадку розробки нових препаратів, серйозна загроза антибіотикорезистентності залишиться. Причиною цієї ситуації є те, що антибіотики нераціонально використовуються в медицині, ветеринарії, сільському господарстві, харчовій промисловості. Пандемія коронавірусу лише сприяє антибіотикорезистентності - хворі самі призначають собі антибіотики і безперешкодно купують їх в аптеках, лікарі вимушені призначати надсильні антибіотики, щоб врятувати життя важких хворих.  Якщо ця ситуація не зміниться, людство повернеться в доантибіотикову еру -  банальні бактеріальні хвороби можуть стати невиліковними. 
Цю важливу глобальну загрозу глибоко усвідомлюють викладачі та студенти-старшокурсники коледжу. Тому в другій декаді,  з 12 до 16  листопада, в коледжі було проведено виховні години для студентів 1-3 курсів у формі «запитань та відповідей» «Що ми знаємо про антибіотики?»». Спікерами були студенти групи 4ф Севастьянова Аліна, Гнатик Аліна, Парасунько Юля,  Дремух Богдана, які під керівництвом викладача інфектології Юхимчук В.В. ознайомили студентів молодших курсів з різними аспектами антибіотикорезистентності і, головне, розповіли про те, що може зробити кожен з нас для вирішення цієї актуальної проблеми, а саме:
не займайтесь самолікуванням, приймайте лише ті антибіотики, які призначив лікар;
не переривайте лікування, завжди завершуйте курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще;
не продовжуйте курс лікування без погодження лікаря, не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому;
не консультуйте друзів, родичів, знайомих та не призначайте їм лікування.
Виконуючи ці правила, ми можемо зберегти для людства великий скарб , який рятує мільйони життів – антибіотики!

 
Студенти-медики вшановують День Гідності і Свободи Надрукувати
З нагоди  Дня Гідності і Свободи, який відзначається 21 листопада, у Могилів-Подільському медичному фаховому коледжі проведено тижневик патріотичних заходів під гаслом: «Допоки пам'ять в серці не згасає…».
Мета заходів: ознайомити студентів з історією виникнення свята; пояснити поняття «гідність» та «свобода»; формувати розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем; розвивати бажання стати гідними громадянами України та почуття особистої відповідальності за долю держави.
В рамках тижня була проведено ряд заходів:
1.    Перегляд (очний та дистанційний) добірки документальних стрічок про Майдан:
-    «Зима у вогні: Боротьба України за свободу», знятий режисером Євгеном Афінеєвським.
-    «Майда́н» - українсько-нідерландський документальний фільм режисера Сергія Лозниці, який розповідає про події Євромайдану (Революції гідності).
-    «Все палає» — український документальний фільм, знятий дебютантами Олександом Течинським, Олексієм Солодуновим та Дмитром Стойковим.
-    «Євромайдан. Чорновий монтаж» - документальний фільм режисера  Віестурс Кайриш.
-    "Молитва за Україну" (Pray for Ukraine) - режисер Євген Афінієвський, Pray for Ukraine Production (США), UkrStream.TV, SPN Production, Спільнобачення та ін.
2.    Розробка студентських мультимедійних тематичних презентацій: «День Гідності та Свободи. Україна незалежна держава», «Назавжди в пам'яті», «Бо ти на землі ЛЮДИНА…».
3.    Знайомство з експозиціями тематичної виставки «Життя на нулі», «Нескорені», «Незгасний вогонь безсмертя» до Дня Гідності та Свободи у місцевому
 історико-краєзнавчому музеї Поділля,  перегляд  фрагментів зброї, переданої волонтерами з зони АТО та ООС, фотоілюстрації подій на Майдані Незалежності 2013-2014 років, книги українських авторів «Небесна Сотня».
4.    Вшанування пам'яті загиблих на площі Героїв Майдану покладанням квітів до пам'ятного знака Героям Небесної Сотні та воїнам захисникам.

den_gidnosti.jpgden_gidnosti1.jpgden_gidnosti4.jpgden_gidnosti2.jpgden_gidnosti3.jpgЗавершено тематичний тиждень покладанням квітів до меморіальної дошки випускнику Могилів-Подільського медичного фахового коледжу, старшому сержанту Соколовському Віктору Івановичу, молодшому  інспектору прикордонної служби 1-ї категорії – водію мобільної прикордонної застави «Могилів-Подільський» 24-го прикордонного загону (ІІ категорії) Південного регіонального управління (І категорії) Державної прикордонної служби України, який загинув в результаті прямого попадання артилерійського снаряду в бліндаж під час масованого артилерійського обстрілу з території Російської Федерації прикордонного пункту пропуску «Довжанський» поблизу селища Довжанське Свердловського (нині – Довжанського) району Луганської області.

Усі ці заходи сприяли формуванню у студентів почуття патріотизму, любові до рідної землі, відповідальності та глибокого розуміння свого громадянського обов’язку,  а також спонукали студентів до дослідження і вивчення історичної правди про доленосні події в Україні початку XXI ст. – Помаранчеву Революцію та Революцію Гідності.

 
Спортивні будні Надрукувати
s.jpgs1.jpgs2.jpgs3.jpgСпортивна команда коледжу  взяла участь  у дружньому турнірі  з волейболу, який було проведено на базі Могилів-Подільському монтажно-економічного  коледжу.  Обидві команди – нашого коледжу та господарів гри - гідно представили себе та відстояли честь закладів освіти. Студенти гарно провели час за командною грою, а головне – мали можливість продемонструвати свою витримку та професіоналізм. На  завершення матчу обидві команди  пораділи перемозі, адже перемогла дружба!
У Могилів-Подільському міському парку розгорнувся парк активного відпочинку згідно з проектом президента України. На місці було установлено швецькі стінки, бруси та інші приладдя для здорового проведення вільного часу громадян. Студенти Могилів-Подільського медичного фахового коледжу, займаючись на заняттях з фізичної культури у парку, мають можливість користуватися тренажерами: виконують фізичні вправи, з користю проводять час та отримують  заряд енергії на ввесь подальший день.
Кому, як не майбутнім медикам добре відомо, що у здоровому тілі – здоровий рух!
 
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>

Всього 145 - 153 з 706
porno escort bayan